دانش آموز دبیرستانی پس از ورود به دانشگاه، با محیطی روبرو میشود که تفاوتهای زیادی با محیط زندگی پیشین او دارد. اگر از شهر دیگری آمده و برای اقامت خوابگاه را گزیده باشد، علاوه بر محیط تحصیلی، محیط زندگی بسیار متفاوتی نیز خواهد داشت. اگر دانشجو بدون داشتن شناخت، وارد این محیط جدید شود ممکن است دچار مشکلاتی شود که در صورت کسب آشنایی اولیه، میتوانست بسیاری از آنها را به راحتی برطرف سازد.
اولین مشکلی که دانشجویان با آن مواجه میشوند دوری از خانواده و محروم شدن از حمایتهای مستقیم آنهاست. در محیط خانه، پدر و مادر از نزدیک امور روزانهی فرزندان را تحت نظر دارند و در سختیها بهترین راهنمای آنها هستند. به علاوه اینکه حضور پدر و مادر به فرزندان آرامش و اطمینان خاطر میدهد. دوری از خانواده باعث دلتنگی و احساس تنهایی در دانشجو میشود. برای بعضی از افراد کنار آمدن با این مسئله مشکل است و ممکن است دچار افسردگی شوند. آشنایی دانشجو با سختیهای پیش رو و داشتن تعاملات اجتماعی مناسب با دوستان و همدورهایها میتواند به وی در کنار آمدن با این مشکل یاری دهد.
مهمترین وظیفهی دانشجو درس خواندن است. در خوابگاه برنامهریزی برای درس نیازمند دقت بیشتری است. زیرا دانشجو باید علاوه بر تعیین برنامهی درسی، دیگر امور را نیز همسو با آن مدیریت کند. رفت و آمدهای مکرر دوستان باعث ایجاد وقفه و کاهش زمان مفید درس خواندن میشود. نداشتن ساعت خواب و بیداری مشخص منجر به عدم توانایی برای برنامهریزی دقیق میشود. او باید با تفاوتهای نحوهی درس خواندن در دانشگاه و دبیرستان آشنا شود و با توجه به حجم بالای مطالب درسی راهکارهای مناسب برای نحوهی آموختن بهینهی آنها را فرا گیرد. او با طیفهای متفاوتی از دانشجویان سال بالایی از نظر سطح درسی، میزان اهمیت دادن به درس و نحوهی درس خواندن مواجه میشود و باید بتواند بهترین برنامهی درسی را برای خود با استفاده از نظرات دانشجویان موفق در زمینههای علمی و اجتماعی تنظیم کند.
متأسفانه در خوابگاه هیچ نظارتی بر زندگی دانشجو وجود ندارد و برنامهی مشخصی پیشبینی نشده است. او کاملاً به حال خود رها میشود تا خودش به تنهایی به مبارزه با مشکلات برود. هیچ آشنایی اولیه در خصوص زندگی خوابگاهی به او داده نمیشود و در خصوص مسائل مختلف مشاورهای دریافت نمیکند. او کسی را نمیشناسد که بتواند به وی اعتماد کند. کسی که بداند هدفش خیر است و میتواند راهحلهای مناسب را از او بیاموزد.
در نهایت قابل ذکر است که میتوان خوابگاه را به بهترین و با کیفیتترین محیط برای زندگی دانشجویی تبدیل کرد. با مدیریت صحیح و برنامهریزی مناسب برای دانشجویان ورودی و ارائهی آموزشهای اولیه میتوان شاهد رشد و پیشرفت هر چه بیشتر آنها بود.